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Question 
Can TIG welded copper boilers be tested? 
Answer 
Yes, TIG welded copper boilers can be tested. At the time of drafting it was not apparent 
that TIG welded boilers under 3 bar litres were available. It should also be mentioned that 
the Test Code does not exclude the use of welding. 
 
 
 
Question 
The difficulty we have is in determining what tests are applied to the different types of 
boiler described in Volume 2 of the 2018 code. The reason for the confusion is: 
Section 3 defines SHALL as a mandatory requirement, it also defines the three class of 
boiler, LO, LS and high pressure but does not make any reference to different testing 
requirements for them. It also defines what constitutes a Copper and a Brass boiler, but 
again makes no reference to different testing requirements. In Section 5.6 the code states 
‘The boiler SHALL be subjected to a hydraulic test as described in Section 10 ……..’ 
In Section 6.5 the code states ‘The boiler SHALL be subjected to an initial hydraulic 
pressure test of twice Working Pressure……’ and Section 6.6 states ‘A repeat hydraulic 
test SHALL be conducted after the working components……’ 
In Section 7.3 the code states ‘The boiler will be subjected to an initial hydraulic shell 
pressure test of twice Working Pressure ….’ 
In none of these Sections is there any reference given to the class of the boiler, therefore 
we are assuming it applies to ALL boilers below 3 bar litre, however when you get to 
Section 14 it states that class LO boilers have NO Hydraulic test, and we can’t see how 
this complies with the requirements of Sections 5,6 or 7. Further confusion then arises 
when Section 14.2 states that for BRASS boilers the Initial Hydraulic test SHALL be at 
twice working pressure, and the subsequent tests valid for 3 years only and these SHALL 
be at 1.5 times working pressure.  As the vast majority of Mamod / MSS type locos have 
brass boilers and these are Class LO, should these be hydraulically tested every 3 years 
or not at all? 
Answer 
The Test Code needs to be read in its entirety. In retrospect Section 14 (Testing standards 
by boiler type) should have come before Section 5 (Examination of new boilers). This will 
be implemented in a future revision to the Test Code. Section 14.1.1 deals with testing 
standards for LO boilers and Section 14.2 deals with testing standards for brass boilers. 
 
 
 
Question 
Could I ask for clarification with regard to brass boilers i.e. Wilesco or Mamod type. My 
query is that these commercially available boilers do not come with a 2xPw shell 
certificate, do not come with material certificates, and do not have a pressure gauge, nor 
do they refer in the instructions to any working pressure, so how is anyone expected to do 
any form of hydraulic test?  They are classified I believe as a LO rating. Is it necessary for 
a Mamod boiler to be engraved with a number? These things have been around for many 
years used by children on the kitchen floor with no certification. Are we really asking for 
testing so it can be used at a club / public event? There are many steam shows where 
there are displays of the mamod type none of which have a test certificate. 
Answer 
Class LO and LS boilers operate at a pressure of less than 2 bar.  Class LO boilers are 
not fitted with a regulator, whereas class LS boilers are fitted with a regulator. The Code is  
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not retrospective so a boiler which was not permanently marked at manufacture does not 
need to be marked retrospectively. Event organisers decide whether persons running a 
locomotive need to demonstrate evidence of testing.  The Code offers a framework within 
which testing may be demonstrated if the event organiser deems this necessary. The 
Model Engineering Liaison Group considers the Code to be best practice for model 
engineering applications. 
 
 
 
Question 
I have issues regarding small boiler testing and the procedures, especially very low 
pressure boilers where a safety valve and pressure gauge cannot easily be fitted.  I also 
question the wisdom of self certification. 
Answer 
Self-certification as referred to in this question applies only to the annual safety checks 
and steam test.  To be clear, it does not apply to hydraulic testing either when a boiler is 
first brought into use or after a repair.  Insofar as the principle aims of these tests are to 
verify correct operation of the safety valve and pressure gauge, if fitted, then the Model 
Engineering Liaison Group’s view is that these tests can safely be left in the hands of the 
owner and witnessed by another member of the member’s club, association or Federation. 
 
 
 
Question 
Does “not retrospective” mean that a boiler built before 1st May 2018 that does not have 
evidence of a 2xPw hydraulic test can continue to be used without subjecting it to a 
hydraulic test provided the annual safety checks and steam tests (and the 3-yearly 1.5xPw 
test for brass boilers) are carried out in accordance with this code? 
Answer 
Yes. 
 
 
 
Question 
Section 3.12 says that, at the discretion of the inspector, the witness may be the owner. Is 
this correct? 
Answer 
Yes – the witness may be the owner 
 
 
 
Question 
Section 3.14.1 says Class LO shall be fitted with a safety valve. As they are spring-loaded 
oscillating valve engines the safety valve is the spring-loaded oscillating valve. Why does 
the boiler need another safety valve? 
Answer 
Spring-loaded oscillating valves are not an adequate pressure release system and 
therefore a ‘true’ safety valve is required. 
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Question 
Does the Southern Federation keep records/statistics of test failures?   
Answer 
The Southern Federation does not keep records/statistics of test failures under Volume 2 
of the Test Code 
 
 
 
Question 
Section 4.4 says ‘decisions taken by boiler inspectors shall be taken as final’ but Section 
19.3 says the matter should be referred …. Either the inspector’s decision is final or it isn’t 
– it can’t be both. 
Answer 
The words ‘Except for the provisions of Section 19’ should have been added to the end of 
Section 4.4. Future editions of the Test Code will be amended accordingly. 
 
 
 
Question 
I do not understand Section 4.5.   If another inspector has tested and passed a boiler it 
does not need doing again.   Does it mean that an Inspector can do his own annual safety 
& steam checks, but not the hydraulic or first steam test? 
Answer 
The intention is that that an Inspector can do his own annual safety & steam checks, but 
not the hydraulic or first steam test.  We should have followed the wording in Volume 1 
(3.9a) and included ‘equipment in their ownership’.  This change will be made in a future 
release of the Code. 
 
 
 
Question 
Is Section 5 intended to cover commercially made boilers?  If it does, Section 5.2 is not 
consistent with Section 7.1, which does not require removal of lagging provided there 
exists an appropriate manufacturer’s certificate.   
Answer 
Section 5 is intended to apply to privately made boilers. Perhaps the wording which opens 
Section 6 should also open Section 5. This will be applied in future editions. 
 
 
 
Question 
Does a commercially made boiler that is put into a “home-built” locomotive require a 
1.5xPw hydraulic test?  I ask because Section 6 specifically states it only applies to home-
built boilers.  I think a 1.5xPw test should be carried out in such cases, but it is not clearly 
stated in this Code. 
Answer 
The Test Code does not intend that the 1.5x Pw test be applied if the boiler is 
commercially built. The model is subject to the tests in Section 13. 
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Question 
Does Section 6.7 only apply to home built boilers “in the style of” Aster boilers or does it 
include Aster built boilers (in which case the requirement should not be in Section 6 which 
only covers home-built boilers)? 
Answer 
Yes – applies only to home built boilers. The example used is incorrect and will be deleted 
in future editions.   
 
 
 
Question 
Does Section 7.3 mean that a new commercially-made boiler must be subjected to 
another 2xPw hydraulic test under this Test Code, even if it comes with a manufacturer’s 
certificate of test to the appropriate pressure?   
Answer 
No - a new commercially made boiler does not need another 2xPw hydraulic test - unless 
the commercially made boiler does not have a shell certificate when a 2xPw hydraulic test 
will be required. 
 
 
 
Question 
Section 9.1 states that the test gauge must be calibrated to within +/- 2%.  2% of what? 
Answer 
+/- 2% across the range of the gauge as per normal practice. 
 
 
 
Question 
In Section 9.2 should it be ‘The test gauge range’ not ‘The gauge range’? 
Answer 
Yes, a typographical error – it should be ‘The test gauge range’. 
 
 
 
Question 
Section 9.4 mentions ‘keeping a log book’. What log book is this? A log book has not 
previously been mentioned. 
Answer 
The bodies represented on the Model Engineering Liaison Group use different systems for 
recording test gauge calibrations. In the absence of a recommended system any suitable 
book may be used as a log book. 
 
 
 
Question 
Section 11.1 says that no leaks are permissible on a new boiler. Presumably this means 
from any brazed joint, not a minor leak from a fitting or blanking plug? 
Answer 
Yes – not a minor leak from a fitting or blanking plug. 
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Question 
Section 11.5 would be better placed in Section 5, as you would not proceed with a 
hydraulic test if the quality of construction were severely in doubt. 
Answer 
Agreed - this will be applied in future editions. 
 
Question 
The words ‘pressure does exceed the....’ in line 6 of Section 13.1.6 should surely read ... 
‘pressure does not exceed the....’ 
Answer 
Agreed - this will be applied in future editions. 
 
Question 
The words ‘steam tests performed....’ in line 1 of Section 13.2 should surely read ... ‘steam 
tests may be performed....’? If that is correct does this mean that the owner can do his 
own annual inspection? 
Answer 
Yes – the words ‘may be’ were omitted in error. Will be applied in future editions. 
Yes – the owner can do his own safety check and steam test.  
 
Question 
Section 13.2 seems to say that the annual safety and steam test can be carried out by 
owner and recorded. Is this right? Where is it recorded? 
Answer 
Yes – the owner can do his own safety check and steam test. The Test Code expects that 
the items listed in 16.4 are captured on the sister document to this code document name 
‘Pressure Vessel Certificate 2018’. 
 
Question 
I am confused by Sections 13.2.2, 13.2.2.1 and 13.2.2.2.  Is it the intention that the 
pressure gauge will not be routinely calibrated at the annual steam test?  Instead, the 
safety valve will be set hydraulically off the boiler and the pressure gauge “proved” against 
the safety valve release pressure?  If my interpretation is correct, why does Section 13.1.2 
call for pressure gauge calibration?  Step 13.1.5(b) would then be satisfied by “verifying” 
the pressure gauge against a calibrated safety valve. 
Answer 
Yes - it is the intention that the pressure gauge will not be routinely calibrated at the 
annual steam test. Section 13.1.2 is part of the first safety check after the initial hydraulic 
test. Section 13.2.2 will be reworded to make clear that Section 13.1.2 is not performed as 
part of the annual inspection. This will be changed in future editions. 
 
Question 
Does Section 13.2.2 mean that an “Examination Certificate of a Pressure System” is not 
required? Do we prepare our own “Annual Inspection and Steam Test” document? 
Answer 
The Test Code expects that the items listed in Section 16.4 are captured on the sister 
document to this Test Code document name ‘Pressure Vessel Certificate 2018’. 
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Question 
Sections 13.2.2.1 and 13.2.2.2 assume that the safety valves have been set hydraulically.  
Safety valves perform differently under hydraulic pressure and steam pressure. Is this a 
safe way to set check the pressure gauge? 
Answer 
Refer to Section 12 (Model pressure gauge calibration). 
 
 
 
Question 
There is no mention in Sections 14.1 to 14.2 of the need for a 1.5xPw test.  I am not clear 
which “class” of boiler requires the 1.5xPw test; presumably Class LO does not, but what 
about the other three classes? 
Answer 
Section 14 should have appeared earlier in the document.  A future release of the Test 
Code will move it before the current Section 5 (Examination of a new boiler) and will 
reword it to differentiate the class of boiler from the material from which the boiler is made. 
 
 
 
Question 
Do not agree with Sections 14.1.2 and 14.1.3. These boilers should be subject to a 
1.5xPw hydraulic test every 4 years due to possible deterioration of parts associated with 
the boiler in particular dezincification, unrecorded damage etc. 
Answer 
The Model Engineering Liaison Group’s view is that only boilers made of brass should be 
subject to repeat 1.5xPw testing at three yearly intervals.  The risk of dezincification in 
fittings associated with a copper boiler when combined with the low pressure volume 
product of boilers covered by Volume 2 of the Test Code leads the Model Engineering 
Liaison Group to the view that there is a sufficiently low risk that repeat hydraulic testing is 
not needed. 
 
 
 
Question 
What is the personal identification number referred to in Section 18 and what is “the 
relevant association”? Do these pre-numbered certificates mean the “Examination 
Certificate of a Pressure System” is not used? What form should this document take? 
Answer 
Personal identification numbers are used by G1MRA and the Association of 16mm Narrow 
Gauge Modellers. Northern Association and Southern Federation use pre-numbered 
certificates, the sister document to this code document name ‘Pressure Vessel Certificate 
2018’. 
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Question 
The Test Code Volume 1 Section 12.4 states:-  Certification Records should be retained 
by the boiler inspector and/or the Club or Society. The Test Code Volume 2 Section 18.2 
states: Inspectors....shall.... record....in a record book. Why the difference? 
Answer 
Certificates issued under Volume 1 are in a pad format with retained copies. Certificates 
issued under Volume 2 by Northern Association and Southern Federation are in a pad 
format with retained copies whereas certificates issued under Volume 2 by G1MRA and 
Association of 16mm Narrow Gauge Modellers are not in a pad format and do not have 
retained copies. 
 
 
 
Question 
Section 19.3 contradicts Section 4.4 and appears to allow the owner to “shop around” to 
find an Inspector who will pass the boiler. 
Answer 
The words ‘Except for the provisions of Section 19’ should have been added to the end of 
Section 4.4. Future editions of the Test Code will be amended accordingly. 
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